Biogazownie a bioodpady – co je łączy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak bioodpady mogą współdziałać z biogazowniami? Takie inwestycje mają przyszłość i mogą być jednym z filarów dbałości o nasze środowisko. Bioodpady stanowią bowiem nieocenione źródło energii odnawialnej.

Biogaz – co to jest?

Jeśli zastanawiasz się, czym są biogazownie, oto krótkie wyjaśnienie. Biogazownia to zestaw urządzeń zdolnych do produkcji energii elektrycznej, ciepła oraz ekologicznego nawozu. Głównym zadaniem biogazowni jest produkcja biogazu oczywiście, który powstaje w wyniku beztlenowej fermentacji materii organicznej i obejmuje różne rodzaje odpadów – od przemysłowych i domowych, przez odchody zwierzęce, aż po osady kanalizacyjne.

Wieloetapowy proces tworzenia biogazu ma za podstawowe składniki dwutlenek węgla i metan, choć obecne w nim są również śladowe ilości np. tlenu i siarkowodoru bądź amoniaku.

Biogaz jest bardziej proekologiczny niż paliwa kopalne

Biogaz, niezależnie od substratu z którego powstał, zawsze charakteryzuje się większą proekologicznością niż paliwa kopalne. Również jego negatywny wpływ na środowisko jest znacznie mniejszy – aż o 80 proc. mniejszy niż w przypadku spalania benzyny. Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie źródła biogazu są równie korzystne dla środowiska. Biogaz z osadów ściekowych wykazuje największą kompatybilność z naturą. Biogaz z bioodpadów ma nieco mniejsze korzyści dla środowiska, natomiast najmniej proekologiczny jest biogaz wyprodukowany z kiszonki kukurydzianej.

W biogazowniach rolniczych stosuje się jedno- lub dwustopniowe metody fermentacji. Biogaz wytwarzany w tych obiektach jest przechowywany w zbiornikach magazynowych, które mogą być mokre – zainstalowane bezpośrednio nad komorą fermentacji i służące do zbierania bieżącej produkcji biogazu, lub suche – gromadzące biogaz przesyłany z bioreaktora, służące jako rodzaj rezerwy.

Rolnicze biogazownie – największy potencjał

Rozwój nowych biogazowni może przyczynić się do redukcji kosztów pozyskiwania energii. Co prawda, inwestorzy często zniechęcają się do inwestycji ze względu na duże koszty początkowe (nawet kilka – kilkanaście milionów złotych), jednak warto mieć na uwadze, że  wielkoskalowa biogazownia może zwrócić się nawet w ciągu 3 lat. W Polsce takie obiekty często powstają przy zakładach przemysłowych (np. oczyszczalnie ścieków) oraz gospodarstwach rolnych, a ich budowa bywa wspierana przez programy środowiskowe.

Biogazownie rolnicze mają największy potencjał, ponieważ to właśnie rolnictwo produkuje dużą ilość odpadów nadających się na biomasę. Odpady mogą pochodzić zarówno ze źródeł zwierzęcych – obornik, gnojowica, odpady z ubojni, jak i roślinnych – kiszonka, słoma rzepakowa, wytłoczyny z owoców i warzyw.

Co ciekawe, nawet przemysł piwny może mieć w tym sektorze spore zasługi. Może bowiem przetwarzać poprodukcyjne resztki organiczne na biogaz. Dzięki temu jest w stanie nie tylko zredukować swoją szkodliwość dla środowiska, ale również przyczynić się do produkcji energii odnawialnej.

Proces powstawania biogazu

Finalne otrzymanie biogazu wiąże się z wieloma skomplikowanymi procesami poprzedzającymi efekt końcowy.

Proces fermentacji beztlenowej składa się z czterech etapów.

  • Pierwszy etap polega na gromadzeniu odpadów organicznych w specjalnych zbiornikach. Następnie, pod wpływem wody, związki organiczne, takie jak białka, zamieniają się w aminokwasy, wielocukry w cukry proste, a tłuszcze w kwasy tłuszczowe.
  • Kolejny etap polega na przetwarzaniu rozpuszczonych substancji chemicznych, w tym produktów uzyskanych w wyniku hydrolizy, do kwasów organicznych, alkoholi i produktów gazowych. To etap acidogenny.
  • Następnie kolejny rodzaj bakterii przetwarza te produkty do octanów, które są solami lub estrami kwasu octowego. Ta faza produkcji biogazu nazywana jest etapem acetogennym.
  • Na końcu bakterie metanowe wytwarzają metan z otrzymanych wcześniej produktów.

Biogaz składa się w około 55–60 proc. z metanu, około 35 proc. z dwutlenku węgla i pewnych ilości azotu i siarkowodoru. W trakcie fermentacji beztlenowej ponad połowę (nawet do 60 proc.) substancji organicznej da się przekształcić w biogaz.

Wynajmij kontener na bioodpady

Do bioodpadów zaliczają się odpady zielone, czyli resztki roślinne pochodzące z pielęgnacji terenów zielonych jak ogrody czy parki, obejmujące liście, trawę, krzaki, krzewy, kwiaty, gałęzie, drzewka, a także łodygi, chwasty, drobne pędy, trociny, owoce i warzywa (bez cytrusów) oraz resztki kuchenne, takie jak obierki, ale bez odpadów pochodzenia zwierzęcego.

Przy intensywnych pracach ogrodowych, gdzie ilość odpadów przekracza 2–3 m3, niezastąpiony okazuje się kontener na odpady zielone. Taki kontener możesz wynająć z firmy Redskip.